EN DEL AV MEG

"Unnskyld, kan du gjenta deg?" "En gang til, beklager, jeg fikk ikke med meg hva du sa" "Hæ? Hva sa du nå?" "Glem det"  

Jeg er en av mange hundre - tusen nordmenn som er født med nedsatt hørsel. Hverdagen min er som en berg og dalbane. En dag klarer jeg å følge med på omtrent alt, neste dag er jeg helt fjern. 

Heldigvis for meg, så har jeg innsett at det ikke hjelper å gjemme seg. Jeg har vokst, jeg er ikke redd for å gå med håret oppsatt lenger, heller ikke å bytte batteri i offentlighet. Den lille proppen jeg har i øret er nesten ikke synlig, og det er heller ikke mange som legger merke til den. Selvsagt er det noen personer som ser ut til å ha falt ned fra månen, når jeg trekker fram det lille apparatet fra vesken min, og trykker det inn i øret. Det finnes mange trangsynte personer her i verden, som ser på det å ha et høreapparat som teit. Hadde det ikke vært for dere, så hadde ikke vi som bruker det, hatt gutsen til å vise at vi kan også. Vi kan også det dere kan. Det finnes noen steder jeg ikke liker meg på. Gardemoen f.eks. Mye støy, masse jeg skal få med meg, og så kan vi ikke glemme høyttalerne. Når de roper opp det flyet som er forsinket, eller et annen fly som ikke går. Sånne ting er umulige. Jeg har ingen sjangs å få med meg det. Slik er det på Oslo S også. 

En episode for litt siden hvor jeg satt på do på Gardemoen. De ropte noe over høyttalerne, og som alltid fikk ikke jeg med meg noen ting. Jeg rasket på og skulle gå for å vaske hendene da en ny beskjed ble sagt. Jeg så meg rundt for kanskje å finne en skjerm, hvor beskjeder stod på, men jeg fant ingen. Jeg løp opp trappene og skjønte at noe var endret, siden familien min ikke stod der de stod istad. Det var da panikken slo inn. Tilslutt fant jeg dem, og jeg skal ærlig innrømme at jeg nesten var på gråten. De hadde kun byttet gate. 

Hvorfor gjør de ikke noe med det? Hvorfor setter de ikke opp flere varselskjermer? Hvor de kun har beskjeder på? En hørende person bruker alle sansene omtrent like mye. Vi som hører dårlig, vi bruker øynene våre mye mer. Vi hører gjennom øynene. Det er derfor vi blir så utrolig slitne på slutten av dagen, for akkurat det vi ikke hører, det tar vi til oss via øynene. Noe som krever mye konsentrasjon. Jeg er en av mange tusen nordmenn som ønsker bedre tilrettelegging for hørselhemmede. Prøv å gå med øreklokker på OsloS, så skal du se hvor enkelt det er! 

 

Jeg er ei 16 år gammel jente, med et lite tillegg, nemlig et høreapparat. Høreapparatet er ikke meg. Den er bare en del av meg, noe jeg ihvertfall ikke er flau over. 


  13 kommentarer på "EN DEL AV MEG"

Postet av: Kristine
Kjempe bra innlegg! Fint å vite at vi er flere her som bruker høreapparater. Jeg har brukt høreapparater siden jeg var cirka 7 år (skulle egentlig ha hatt det siden jeg var rundt 4 år gammel). Hører bare 48% og skjønner mye om dette slite med å følge med. Har brukt øyne mye nok til at jeg har begynt med briller også. Sånne ting skjer dessverre. Men stå på! :)
11.06.2014, 21:30
URL: http://kirpi.blogg.no
Postet av: Thea Jolina Olsen
Kjempe dypt innlegg og utrolig rørende! Jeg synes du er både tøff og sterk som ikke er redd for å vise det frem fordi alle mennesker er født perfekt på sin egen måte :)
11.06.2014, 22:55
URL: http://theajolina.blogg.no
Postet av:
Innlegget ditt var utrolig bra skrevet😊 kanskje du skulle kontakte gardemoen anngående dette? Ring dem og spørr hvorfor de ikke har skjermer hvor det som blir sagt over høyttalerne blir skrevet
11.06.2014, 23:03
URL: http://imlm.blogg.no
Postet av: Wenche Nakim
Bra skrevet...Jeg er i samme bås som deg....er døvblitt...og har de samme problemene....Jeg har en liten hørselsrest som gjør at jeg kan bruke høreapparater....har vert hørselshemmet siden jeg va 14 år...og nå er jeg 52....Lykke til videre..klem wenche
12.06.2014, 11:34
Postet av: Rebecca Askildsen
Du er veldig tøff. Det å ha øreapparater er ikke noe å være flau over. Vær stolt. Du virker som en kjempe søt jente, stå på!
12.06.2014, 11:41
URL: http://rebeccaaskildsen.blogg.no
Postet av: Beatrice Andrea
Veldig bra skrevet! Håper offentlige plasser som skal gi viktige beskjeder i løpet av en dag tar slike ting på alvor - stå på! :)
12.06.2014, 16:08
URL: http://superbea.blogg.no
Postet av: Andrine
Stolt av å være din venn! Sammen møter vi verden med et lite tillegg. Allikevel skal vi møte den med et smil, et ønske om å leve. <3
12.06.2014, 19:31
Postet av: Rögnvaldur Freyr Sigurðsson
Hei! jeg har hørt om deg i media. Jeg er sammen med en kvinne som er hørselshemmed. Jeg synes jeg måtte bare si noen ord til å støtte deg fullt ut. Du er en kjempe fin jente. stå på. Hilsen Freyr. Ønsker deg alt godt.
Ps : selv har jeg epilepsi og det var ikke lett for meg da jeg var yngre.
12.06.2014, 22:22
Postet av: Eva Bliksvær
Hei! Kjempe fint at noen unge står fram med dette problemet. Har selv hvert hørselshemmet siden jeg var 12 å år nå er jeg 70. Fikk høreapparat i 1987 å nå er jeg nesten døv,har apparat på et øre tar jeg det av er jeg døv..Bruker både Fly å NSB mye å dette med beskjeder er jo et stort prolem.

Trodde HLF (Hørselshemmedes Landsforbund var innvolvert da Gardermoen blei bygd. Stå på jente det er mange tusen som deg som sliter med dette.
13.06.2014, 08:25
Postet av: S
Jeg står i samme bås som deg, er selv 16 år og har brukt høreapparat på begge ørene mine siden jeg var 4/5 år.

Jeg har skal være ærlig, jeg har egentlig alltid skammet meg litt over at jeg bruker høreapparater og alltid gått med håret mitt over ørene slik at ikke noen kan se de. Dette har heldigvis bedret seg de siste to årene og kan nå bytte batterier helt fint ute i offentligheten.

Jeg sliter også på store støysomme plasser som Oslo S og det at det bråket generelt gjør jo at jeg sliter meg veldig lett ut er eneste dag.

Det at læreren for eksempel solt om jeg får med meg alt hun/han sier irriterer meg litt fordi at hvordan kan jeg vite om jeg får med meg alt eller om jeg mister litt av beskjedene han/hun sier...

Stå på! Du er modig som tør å blogge om hørselstapet ditt!

Jeg støtter deg 100%
13.06.2014, 14:56
Postet av: nina Bjørklund
Kjempe fint skrevet. Kjempe stolt av deg.♥
13.06.2014, 17:29
Postet av: Maria Nordstrand
Glad det er fler som snakker om dette i offentlige. Sliter mye med det samme selv. Var så å si nesten døv i 4 år og da fant foreldrene mine ut at jeg hørte dårlig. Fikk høreapparat når jeg var rundt 4 år.

Nå er jeg snart 18 år og er faktisk fortsatt sjenert over at folk får vite om jeg bruker høreapparat pga. baksnakking.

Har blitt baksnakket av mange jenter og gutter oppover i livet mitt, og sliter fremdeles med det. Apparatene syntes og det er vanskelig å unngå for at folk skal begynne rå reagrere skremmende ut og teite.

Ett annet problem er også det at når man ikke hører godt etter og manber personene si det en gang til så er det mange som ikke gidder å gjenta og bruker heller ordet : "glem det". Det har vært ett veldig stort inntrykk og helt sikkert på mange av dere osgå. Samntaler blir til fullstendig mistforståelse når vi kanskje sier feil fordi vi oppfattet det på en annen måte og da vil de andre tro at vi rett og slett er helt dumme som ikke skjønner noen ting.

Vi blir vandt til det, og å bare forholde oss til feila og mistforståelsen og heller bare blåse i dem som syns vi er helt tette - da er de vell tette dem også (?)

Skulle ønske det fantes en gjennomsiktig liten propp som kunne sittet langt inne i øret for alltid uten å gjøre noe med det. Eller at det kunne fantes en operasjon til å reparere trommehinna eller det som gjør a vi hører dårlig.

Jeg skjønner deg veldig godt og vi får bare bite tenna sammen og håpe på at ett bedre fremtid for oss som trenger tilretteleggging kommer en vakker dag!

Maria!
16.06.2014, 21:49
Postet av: Liv
Kjære deg!! Så fint innlegg, godt å se at det er fler i samme situasjon!!:) Jeg begynte å bruke høre apparat i 4 klasse:):)
04.07.2014, 06:27

Legg igjen en kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:

Follow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on BloglovinFollow on Bloglovin


Hei! Mitt navn er Agnes Maria Johansson. Jeg er født 97 og studerer i Drammen. Håper bloggen vil falle i smak, klem♥

+ Legg meg til som venn


Kontakt/sponsorer: agnesjohanssonblogg@hotmail.com

INSTAGRAM
Design laget av Julie Viktoria

hits